EMMA TORNEUS
FÖRVANDLING (2015)


Emma Torneus (f. 1987) kommer ifrån Stockholm och är nu baserad i Göteborg.

I utställningen FÖRVANDLING erbjuds en inblick i fotografens senaste erfarna erfarenheter. Liksom alla välkända och etablerade vita män inleder sina berättelser och historieframställanden med uppvaknandet måste också denna fotografiska framställning börja med uppvaknandet.

Ja, den får egentligen inte börja med någonting annat.

Uppvaknandet, omvandlandet, transformationen och den förvandling som hon under de senaste månader påbörjat. En gång enformig - nu inför utformning.

För hon hade nämligen fastnat i en glaskupa, en bubbla och samtidigt en dykarklocka. Fast i en slags observationskammare. Upplevde blicken inifrån och ut och tillät aldrig den utifrån träda in. Tillståndet tycktes vara konstant och det vägrade lämna kroppen. Trodde hon skulle upplösas och försvinna. Falla. Vädret var svajigt under månader, tillslut blåste storm. Förvandling.

Vissa vindar blåser fortfarande men nytt vatten rullar också in. Ibland kan även de allra starkaste regnskurar även ge upphov till nya äventyr.

Vi skulle kunna se på denna utställning som en slags icke-meteorologisk väderprognos. Ett slags avstämmande. Vi kan se på fotografiet som frågeställaren och kameran som verktyget att ta sig igenom tidsvattnet med. Driven av en känsla att måsta dokumentera stundens varande i detta och för varje levande stadie. Förvandling.
Foto: Elin Aldén